Cronologia de liederistes catalanes (segles XIX-XX)

Geneaologia_Pedagògica_Cantants_Catalane

1862-1910 Concetta Bordalba (Concepció Bordalba), soprano barcelonina formada al Conservatori del Liceu. Va fer carrera internacional operística a Europa i Amèrica. En retirar-se va esdevenir professora al mateix Conservatori, on va tenir com a alumna destacada a la soprano Elvira de Hidalgo, qui més endavant formaria a Maria Callas.

1871-1950 Giuseppina Huguet (Josefina Huguet i Salat), soprano lleugera barcelonina de carrera internacional (Amèrica i Europa), fou la primera catalana en enregistrar un disc d’òpera (His Master’s Voice, 1907?). El 1908 es va retirar de la vida concertística però va continuar enregistrant fins al 1910. Va fundar una escola de cant on va formar nous cantants al llarg de 40 anys, com ara Maria Barrientos, Elvira de Hidalgo, Graziella Pareto i Mercè Capsir.

1882-1966 Dolors Frau, mezzosoprano barcelonina amb carrera lírica internacional, professora de Victòria dels Àngels i Carmen Bustamante.


1884-1946 Maria Barrientos, soprano barcelonina, una prodigi infantil que desembocà en carrera internacional. Als anys 20 va deixar de cantar òpera però pel seu color càlid de veu va aconseguir grans resultats al terreny del Lied. Va cantar en quasi totes les obres de Manuel de Falla enregistrades pel procediment "elèctric" entre 1926 i 1932, la majoria acompanyades al piano pel mateix Manuel de Falla.


1876-1943 Maria Gay (Maria de Lourdes Pichot i Gironès), mezzosoprano barcelonina, formada a l'Orfeó Català, en els seus inicis va oferir recitals de cançons populars catalanes i estrangeres. Va començar la seva carrera amb recitals de Lieder dominant un extens repertori de manera incomparable. Es va donar a conèixer a Barcelona des d'inicis del segle XX, i posteriorment va actuar a tota Europa com a liederista. Co-fundadora de l’Arena de Verona, el 1927 va iniciar també una acadèmia de cant a Nova York. Fou mestra de la soprano Lily Pons (ascendència catalana).

1889-1973 Graziella Pareto (Engràcia Pareto i Homs) soprano de coloratura barcelonina formada a Milà amb el tenor barceloní Melcior Vidal. D'exitosa carrera operística a nivell mundial, va tenir una alta activitat discogràfica que va cloure amb un disc de cançons populars catalanes.

1891-1980 Elvira de Hidalgo (Elvira Juana Rodríguez Roglán) soprano lleugera de coloratura, nascuda a Terol i crescuda a Barcelona, es va formar amb Conxita Bordalba i amb Maria Barrientos al Conservatori del Liceu, i amb Melcior Vidal a Milà. Va fer carrera a nivell mundial (sobretot a Itàlia). La seva fama perdura per haver estat professora de Maria Calla.
 

1892-1976 Mercè Plantada, soprano barcelonina formada amb el mestre Manuel Borgunyó, soprano especialitzada en Lied a qui Strauss i Stravinsky van acompanyar en recitals. Entre molts altres títols, a Barcelona estrenà "El amor brujo" de Manuel de Falla, amb aquest com a director, les "Seis canciones castellanas" de Toldrà amb Blai Net al piano i les "Cinco canciones negras" de Montsalvatge acompanyada per Pere Vallribera. Fou Catedràtica de Lieder del Conservatori del Liceu on impartia classes tant de Lieder, com de Cant i Cançó espanyola.

1892-1969 Pilar Rufí i Bosch, soprano barcelonina, estudià cant, solfeig i piano a l’Escola Municipal de Música de Barcelona, amb el mestre Canals i la professora Elisa Vázquez. Destacada liederista, també interpretà, amb èxit, cançons de compositors catalans contemporanis. Fou professora de música de l’Escola Montessori de Barcelona.

1893-1969 Eugenia Kemeny Kirschner, d'origen hongarès, va ser professora de Montserrat Caballé, Francesca Callao i Mirna Lacambra.

1895-1936 Conxita Supervia, mezzosoprano barcelonina que estudià amb el mestre Joan Goula i esdevingué una estrella internacional (Amèrica i Europa). Paral·lelament al repertori operístic gravà Cançó de Toldrà, Lamote de Grignon, Falla o Albeniz pel segell britànic His Master’s Voice.

1895-1970 Mercè Llopart, soprano barcelonina que va fer carrera internacional tant a Europa com a Amèrica, fins i tot sota la batuta de Richard Strauß. Va ser professora de Renata Scotto i Alfredo Kraus

1895 - 1959 Concepció Callao, contralt barcelonina, intèrpret de Lieder, sarsuela i òpera. Carrera ibèrica en repertori wagnerià, professora d'Anna Ricci al Conservatori del Liceu.
 

1897 - 1969 Mercè Capsir, soprano, filla de cantants, formada per Josefina Huguet, carrera a Europa i a Sudamèrica. Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona, entregada per les autoritats «pels seus mèrits artístics, i per les seves reiterades proves de pur espanyolisme» (va ajudar a recaptar fons per un hospital). Gloriós capítol de la història de la lírica catalana.
 

1897 - 1975 Conxita Badia, alumna predilecta d'Enric Granados i de Rosa Culmell, gran referent de la interpretació i la divulgació de la cançó catalana i alemanya, amb una destacadíssima carrera internacional (Europa i Amèrica). Professora de Montserrat Caballé, Myriam Alió, Pura Gómez de Ribó (Candelària Gomez Mas).

1900-1986 Genoveva Puig, soprano barcelonina i compositora de cançons, estudià amb el pedagog vocal Enrique O'Neill. Es va dedicar intensament a la tasca pedagògica i tingué d'alumna a Montserrat Alavedra.


1918?-1998 Pura Gomez de Ribó (Candelaria Gómez Mas) soprano alumna de Conxita Badia al Conservatori del Liceu, qui li va transmetre un gran interès per la Cançó, esdevenint intèrpret habitual de les estrenes de Frederic Mompou, com ara "Combat del Somni", amb el compositor al piano.
 

1910-1981 Maria (Rosa) Espinalt i Font, soprano lleugera barcelonina, es va formar amb el mestre Josep Sabater, el mestre Ramon Gorgé i Sàmper, posteriorment amb el baix Mariano Beut Martínez i també va estudiar al Conservatori del Liceu. Va ser una destacada veu de la lírica internacional, llargament vinculada al Gran Teatre del Liceu.

1923-2005 Victòria dels Àngels (Victoria de los Ángeles López García), soprano barcelonina formada amb Dolors Frau al Conservatori del Liceu, era una gran defensora de la música de cambra i va realitzar moltíssims recitals en els quals hi combinava Lied alemany, mélodie francesa i cançó catalana i espanyola. Pel que fa doncs, a aquest gènere tan destacable a la seva vida, ella afirmava: «en la cançó es perfecciona la musicalitat, el fraseig, la poesia, la literatura... la cultura, en definitiva».

1930-2018 Myriam Alió (Myriam Francheri Baglietto), mezzosoprano nascuda a l'Argentina (parenta del compositor Francesc Alió), estudià amb Dolors Frau i Conxita Badia. El seu marit era el pianista Manuel Garcia Morante (també partenaire musical de dels Àngels i Bustamante) amb qui interpretava i enregistrava Cançó. Fou Catedràtica del Conservatori del Liceu i autora de "Reflexions sobre la veu".

1930-2001 Anna Ricci, mezzosoprano barcelonina, formada amb Francesca Callao. Molt compromesa amb la música del seu temps, la seva passió per el gènere de la Cançó es demostra per les seves interpretacions de les cançons sefaradites i hebraiques, la lírica trobadoresca i les composicions vocals contemporànies tant d'autors catalans com estrangers. Mestres-Quadrenys considerava que si existeix música vocal catalana de la segona meitat del segle XX és gràcies a ella.

1933-2018 Montserrat Caballé, soprano barcelonina, alumna de Kemeny però també de Conxita Badia que fou una gran influència despertant-li l’interès per la Cançó catalana i el Lied. Va assolir un extraordinària fama a nivell mundial, esdevenint una de les grans dives operístiques del s XX. Entre d'altres va gravar amb Mompou al piano “Combat del Somni” (quatre primeres peces) i "Le lied catalan du XX siècle" amb Rosa Sabater.

1933 Mirna Lacambra Domènech, soprano sabadellenca, va estudiar música al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona amb Eugenia Kemmeny. La seva carrera operística la va dur a nombrosos escenaris d'Europa, els Estats Units i Amèrica del Sud. Fundadora de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell i del circuit d'Òpera a Catalunya, la seva ingent tasca ha impulsat destacades veus nacionals. Ha rebut la Creu de Sant Jordi i la Medalla de la ciutat de Sabadell al mèrit cultural.

1934 Enriqueta Tarrés i Rabassa, soprano barcelonina, Kammersängerin de la Staatsoper de Berlín. Va començar els seus estudis musicals el 1946 al Conservatori Municipal de Barcelona amb Concepció Callao i amplià estudis a Itàlia amb Mercè Llopart. Ha cantat als principals teatres d'òpera d'Europa (especialment l’àmbit germanòfon), Amèrica i el Japó i ha estrenat òperes de compositors catalans.


1938 Carmen Bustamante, soprano i pedagoga, va estudiar amb Dolors Frau al Conservatori del Liceu, ha gravat nombrosos discs de cançó i ha format dues generacions de cantants catalans.
 

1942 Maria Dolors Aldea, soprano tarragonina, formada al Conservatori del Liceu amb Dolors Frau, amplià els seus estudis al Mozarteum de Salzburg, on es va especialitzar en Lied, gènere en el que fou internacionalment reconeguda. Ha transmès la passió pel repertori a una nova generació de destacats liederistes, tant en centres internacionals com en catalans, inclosos l'Institut del Teatre i el Conservatori del Liceu.

1946-1991 Montserrat Alavedra, soprano terrassenca, es va formar a Barcelona amb Genoveva Puig, a Madrid amb la gran liederista gaditana Lola Rodríguez Aragón i al Mozarteum de Salzburg. Destacada liederista (va estrenar obra de Mompou), va desenvolupar un gran carrera internacional que va cloure com a reputada pedagoga als EUA.

© 2020 by Anna Alàs i Jové

Anna Alàs i Jové, mezzosoprano